Categories
LAJM

Momenti pë t’i thënë ‘lamtumirë’ gomoneve. /Truss hap dyert për emigrantët, Anglia kërkon punëtorë, përfitojnë shqiptarët

Ndoshta ka ardhur momenti pë t’i thënë ‘lamtumirë’ gomoneve. Kryeministrja e sapo zgjedhur në Britaninë e Madhe pritet të rishikojë rregullat për pranimin e emigrantëve, gjë që do të lehtësojë udhëtimin e të huajve drejt këtij vendi, përfshirë edhe shqiptarët.

The Independent shkruan se Liz Truss do të rishikojë listën me profesionet që kanë hapësira të lira në MB. Për pasojë, rregullat e emigracionit janë vendosur të zbuten si pjesë e misionit të Liz Truss për të lehtësuar mungesat e fuqisë punëtore dhe për të nxitur rritjen e biznesit. Truss pritet të zgjerojë listën e punës me mungesë të qeverisë në mënyrë që të ndihmojë bizneset të plotësojnë vendet vakante, duke rekrutuar më lehtë punëtorë jashtë shtetit.

Kryeministrja është përballur me kërkesat e industrisë për më shumë punëtorë migrantë për t’u dhënë viza për të ardhur në MB, me mungesën e fuqisë punëtore një nga shqetësimet kryesore të shprehura nga punëdhënësit në një sërë sektorësh. Bizneset janë të frustruar që sistemi i vizave për punëtorët e kualifikuar nuk ka qenë mjaftueshëm i përgjegjshëm ndaj mungesave që kanë përjetuar.

Downing Street nuk e mohoi që kryeministrja po planifikon të liberalizojë rrugët për të lejuar punëtorët e huaj të lëvizin në MB, siç u raportua për herë të parë në The Sun.

Gjatë fushatës së saj për udhëheqjen konservatore, zonja Truss premtoi të trajtojë mungesat e fuqisë punëtore në bujqësi, të shkaktuara pjesërisht nga kufizimet e lirisë së lëvizjes pas Brexit dhe të theksuara nga pandemia, me një zgjerim afatshkurtër të skemës së punëtorëve sezonalë.

Një raport i fundit i qeverisë paralajmëroi se mungesa të tilla po ndikonin keq në sektorin e ushqimit dhe bujqësisë, duke i detyruar shpesh fermerët të hiqnin derrat e shëndetshëm dhe të linin fruta të kalbura në fusha.

Programi i punëtorëve sezonalë, i nisur për herë të parë në 2019, lejon përkohësisht 40,000 punëtorë jashtë shtetit në Mbretërinë e Bashkuar për role sezonale në sektorët e hortikulturës dhe shpendëve.

Një burim numër tha: “Ne duhet të marrim masa në mënyrë që të kemi aftësitë e duhura që ekonomia, përfshirë ekonominë rurale, ka nevojë për të stimuluar rritjen. Kjo do të përfshijë rritje të numrit në disa zona dhe ulje në të tjera. Siç e ka bërë të qartë kryeministrja, ne duam të shohim edhe njerëzit që janë ekonomikisht joaktivë të kthehen në punë.”

Tashmë, qeveria pritet të përcaktojë planin e saj për reformën e emigracionit brenda këtij viti.

Numri i shqiptarëve që rrezikojnë jetën për të udhëtuar drejt Anglisë për një jetë më të mirë është rritur ndjeshën këtë sezon veror dhe është kthyer në një problem për autoritetet e Britanisë së Madhe. Shifrat zyrtare flasin për mijëra shqiptarë që zgjedhin të blejnë vdekjen me para, paguajnë udhëtimin me gomone nga Franca drejt Britanisë, vetëm që të largohen nga Shqipëria.