Categories
SHENDET

Ju duket se keni diçka në sy, kjo në të vërtetë është shenjë se një sëmundjeje serioze

Nëse shpesh përjetoni ndjesinë se keni diçka sy, kjo mund të jetë një shenjë se vuani nga një ulçer korneale. I njohur gjithashtu si keratiti, është një plagë e hapur në kornea, e cila është shtresa e dukshme mbi iris.

Ekpsertët këshillojnë që të kërkoni kujdes mjekësor sa më shpejt të jetë e mundur nëse dyshoni se keni ulçer korneale, pasi kjo mund të çojë në humbje të plotë të shikimit nëse nuk trajtohet. “Ulçera e kornesë është një urgjencë mjekësore.

Pa trajtim, mund të përhapet në pjesën tjetër të syrit tuaj dhe ju mund të humbni një pjesë ose të gjithë shikimin tuaj në një kohë të shkurtër. Ju gjithashtu mund të keni një vrimë në kornenë tuaj, dhëmbëza, katarakte ose glaukoma”.

Nëse trajtohet, syri zakonisht shërohet në dy ose tre javë. Megjithatë, ËedMD shton: “Nëse keni probleme me shikimin për shkak të plagëve nga një ulçerë korneale, mund të keni nevojë për një transplant të kornesë”.

Shenja të tjera të ulçerës së kornesë përfshijnë:

  • Skuqje
  • Dhimbje të forta
  • Lotët
  • Qelb ose rrjedhje e trashë nga syri juaj
  • Pamje e turbullt
  • Dhimbje kur shikoni dritat e ndritshme
  • Qepallat e fryra
  • Një njollë e bardhë e rrumbullakët në kornenë tuaj.

Ulçera ose kornea zakonisht shkaktohet nga një infeksion.